sreda, 24 aprila, 2024
DomaSlovenijaZahtevek za revizijo javnega naročila za nakup hitrih testov

Zahtevek za revizijo javnega naročila za nakup hitrih testov

Podjetje Geneplanet, ki smo ga spoznali v odmevni zgodbi državnega nakupa ventilatorjev za covidne bolnike med prvim valom epidemije, je na ministrstvo za zdravje naslovilo zahtevek za revizijo javnega naročila za nakup hitrih testov. Njihove teste, ki so jih državi ponudili po najugodnejši ceni, je razpisna komisija sicer izločila iz postopka, ker je manjkal kontrolni material, s pomočjo katerega lahko uporabniki preverijo, ali testi sploh delujejo.

Podjetje Geneplanet se med drugim ukvarja tudi s prodajo hitrih antigenskih testov. Decembra lani smo poročali, da je UKC Ljubljana z njim sklenil pogodbo za nabavo – v dveh mesecih naj bi podjetje dobavilo največ 10.000 testov po ceni 2,85 evra oz. 3,13 evra z DDV.

Geneplanet kljub najugodnejši ponudbi izločen iz postopka 

Tako je bil Geneplanet tudi med ponudniki hitrih antigenskih testov državi. Pol milijona testov kitajskega proizvajalca Wesail je bil pripravljen dobaviti po ceni 2,15 evra z DDV na test. Podjetje Majbert Pharm, ki ga je zdravstveno ministrstvo na koncu izbralo, je prvotno ponujalo okoli tri cente dražji test, vendar je v nadaljevanju ceno znižalo na 1,982 evra.

A Geneplanet do pogajanj o ceni sploh ni prišel, saj ga je razpisna komisija izločila iz postopka, češ da ne izpolnjuje osnovnih pogojev javnega naročila. Ocenila je, da pri njihovih hitrih testih manjka kontrolni material, s pomočjo katerega lahko uporabniki preverijo, ali testi sploh delujejo, poroča portal Necenzurirano.

K sodelovanju na javnem naročilu ministrstva za zdravje za dobavo hitrih testov je bilo povabljenih 42 dobaviteljev. Ponudbo je oddalo 16 podjetij, a le 13 jih je dostavilo vzorce. Razpisna komisija je po pregledu slednjih ocenila, da pogojem ustrezajo samo hitri testi štirih dobaviteljev, in sicer so to testi podjetij

– Labena (5,475 evra),

– Majbert Pharm (2,1791 evra),

– Mikro+Polo (4 evre) in

– Roche (5,4 evra).

Zaradi izločitve večine ponudnikov je bil daleč najugodnejši med njimi Majbert Pharm, ki je v poznejših pogajanjih ceno znižal še za skoraj 20 centov in tako dobil milijonski posel z državo, ki pa je zaradi luksuznega načina življenja lastnikov podjetja hitro pritegnil pozornost javnosti. (24ur.com)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča