četrtek, 25 aprila, 2024
DomaKronikaV&F: Lobanja del zbirke že pokojnega zbiratelja

V&F: Lobanja del zbirke že pokojnega zbiratelja

Konec februarja je občan v Novem mestu pri prenovi stanovanja našel človeško lobanjo, neuradno v stari keramični peči. Policisti so okostje poslali v analizo, zdaj pa bodo podali več informacij o tej srhljivi najdbi. Izjavo za javnost o kriminalistični preiskavi je podal France Božičnik, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Novo mesto.

Novomeški kriminalisti so v nadaljnji preiskavi ugotovili, da je lastnik lobanjo našel v prekatu kaminske peči, poleg lobanje pa bili tudi še nekateri drugi predmeti – naboji različnih kalibrov, cigaretni ogorki, rolice od wc-papirja in škatlice od cigaret. Strokovnjak za sodno medicino je po podrobni analizi potrdil, da gre nedvomno za lobanjo ženske, stare od 30 do 50 let. Pred tem pa je bila lobanja od 70 do 80 let zakopana v zemlji.

Preiskava je bila sicer precej zahtevna, saj je stanovanje zamenjalo kar nekaj lastnikov – v njem naj bi živele že najmanj tri družine.

Policisti so sicer z zbiranjem obvestil uspeli ugotovili vse stanovalce. Prav tako so ugotovili, da si je eden od teh v peči uredil priročno skrivališče, saj se je ukvarjal z zbiranjem starih najdenih predmetov. Gre sicer za osebo, ki je zaradi zdravstvenih težav umrla konec leta 2017, stara 41 let. Do tega ‘zbiratelja’ so prišli na podlagi DNK materiala, ki je bil na enem od najdenim predmetov v peči in njegovih še živečih sorodnikov. “V Nacionalnem forenzičnem laboratoriju so uspeli najti določeno količina DNK materiala in ugotovili, da gre za sorodstveno povezavo z enim od stanovalcev,” je razložil Božičnik. Ta oseba je predmete tako očitno zbirala še kot mladoletnik.

Predvidevajo, da je bila lobanja najdena med leti 1991 in 1995, nekje v okolici Novega mesta. Sama lobanja je tako stara okoli 100 let, na njej pa ni bilo znakov, ki bi izkazovali nasilno smrt te osebe. Ženska naj bi torej umrla v času nekje med obema svetovnima vojnama.

Sektor kriminalistične policije bo na Okrožno državno tožilstvo (ODT) v Novem mestu v zvezi s tem zdaj podal poročilo, je še dejal Božičnik.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča